Vanaf de gezellige eettafel in de woonkamer heb je vrij zicht over het meer. Af en toe duikt een meerkoet onder, om na een paar tellen weer als een grote dobber boven te komen. Boven het meer speelt zich een prachtig Hollands wolkenspel af. We zitten in de woonkamer van Elke en Klaas. Dankzij de grote raampartijen zien we de continue verandering van het weer. In hun rietgedekte villa hebben deze bewoners buiten naar binnen weten te halen in de meest letterlijke zin van het woord.

Van droom naar alles overtreffende werkelijkheid

Privacy, rust en ruimte. Dat waren de belangrijkste wensen die Elke en Klaas hadden in de zoektocht naar een locatie voor de bouw van hun woning. Het huis zelf moest een fijne, gezellige plek worden waar ze volop kunnen genieten van het familieleven. Een jaar later wonen ze in een alles overtreffende werkelijkheid. Het huis voldoet aan al hun wensen en dromen. Een van de elementen die daaraan heeft bijgedragen is de integratie van Jeemz in hun woning.

Goed geregeld

Dat Jeemz zo’n grote bijdrage zou leveren aan het woongenot, hadden Elke en haar man vooraf niet gedacht. Elke vertelt: “Vooral mijn man Klaas vond het maar onzin. ‘Ik kan toch zeker zelf wel mijn gordijnen dichtdoen?’, was zijn primaire reactie. Onze zoon moedigde ons aan om ons er serieus in te verdiepen.” Na een gesprek met de mannen van Jeemz was Elke al gauw overtuigd. “Het idee dat je geen schakelaars meer aan je muren hebt, dat de beveiliging goed geregeld is en dat screens en gordijnen automatisch open en dicht gaan: dat leek mij wel wat. Bovendien vind ik dat je moet meegaan met de tijd. Innovatie stopt niet. Over 10 jaar is domotica waarschijnlijk een vanzelfsprekendheid in ieder huis. Dan kun je het maar beter direct goed regelen.”

Slimme verlichting

En dat Elke en Klaas het goed geregeld hebben, ervaar je als je door de woning loopt. Intuïtief springt de verlichting aan als je de wc of de donkere bijkeuken binnenstapt. In de woonkamer is dat op klaarlichte dag natuurlijk niet nodig – en daar blijft de verlichting dan ook uit. “Jeemz maakt het wonen aangenamer.”, vertelt Elke daarover. “Als ik met mijn handen vol een donkere kamer binnenkom, hoef ik niet meer te zoeken naar de schakelaars. En aangezien ik nachtblind ben, hoef ik ’s nachts niet meer op de tast zoeken naar lichtknopjes. Bovendien logeren onze kleinkinderen hier regelmatig. Ik vind het een prettig idee dat als ze ‘s avonds of ’s nachts onverwachts naar beneden gaan, de trapspotjes aanspringen op basis van de bewegingssensoren. Zo hebben ze goed zicht op de trap en verkleinen we de kans op ongelukken. Een fijne bijkomstigheid is daarnaast dat we geen schakelaars meer aan de muren hebben. Dat zijn immers echt geen mooie dingen.”

Van het een, komt het ander

Bij de verlichting alleen bleef het weliswaar niet. “Van het een, kwam het ander.”, lacht Elke. “Toen we onze wensen bespraken met het team van Jeemz, ontdekten we dat er nog veel meer mogelijk is en dat verlichting ‘slechts’ de basis vormt.” Zo gaan de screens automatisch naar beneden op het moment dat de zon schijnt. Jeemz weet wat hij moet doen als de sensoren een bepaalde lichtsterkte meten.

“We hebben enorme raampartijen, waardoor het al gauw te warm wordt in huis. Als je niet thuis bent, denk je er niet altijd aan om de screens ’s ochtends naar beneden te doen. Dankzij Jeemz komen we altijd thuis in een koel huis. En ben ik wel thuis en wil ik aan tafel genieten van het zonnetje? Dan open ik de app van Jeemz en doe ik de screens zelf omhoog.”

Naast de screens gaan ook de gordijnen automatisch dicht. “Volledig afgestemd op onze wensen. Doordat we zo vrij wonen en geen inkijk hebben, hoeven de gordijnen van mij ’s avonds niet dicht. Jeemz zet gezellig de tuinverlichting aan en dan hebben we zo’n prachtig uitzicht, vooral in de zomermaanden. Maar als we naar bed gaan, vind ik het wel prettig dat de gordijnen dichtgaan.” En dus activeert Jeemz om 23 uur automatisch de scène ‘Bedtijd’. De gordijnen sluiten, de verlichting gaat uit en de beveiliging aan. “Het is echt een fijn idee dat je nergens aan hoeft te denken en ‘gewoon’ naar bed kunt gaan.”, aldus Elke.

“Wat kan eigenlijk niet?”

Het enthousiasme van Elke en haar man is inmiddels groot. “Het prettige van Jeemz is dat je, ook in een later stadium, van alles kunt aansluiten op het systeem en dat je verschillende ‘bronnen’ kunt aanwijzen voor het starten van een bepaalde scène of actie. Zo bedachten we dat we onze tuin graag geautomatiseerd met water uit het meer willen besproeien. Dat is duurzamer dan kraanwater. En dus lieten we de tuinsproeiers en de dompelpomp aansluiten op Jeemz. Daarnaast zorgt Jeemz voor een veilig huis. Zo zien we direct wie er voor de deur staat dankzij een videodeurbel. Ook (de)activeert Jeemz automatisch de beveiliging van de woning als we aan komen rijden. Op basis van onze locatie ziet hij precies of we thuis zijn of niet – en wat hij moet doen. Tja, wat kan eigenlijk niet? Als je wilt, kun je echt alles automatiseren.”

Jeemz prikkelt de fantasie

Dat Jeemz de fantasie van bewoners prikkelt, is natuurlijk mooi. Maar ook de directe omgeving komt met suggesties. “Zo opperde mijn vriendin dat we beneden moesten gaan slapen zodat we, als we ’s ochtends wakker worden, direct zicht hebben op het meer, doordat Jeemz de gordijnen voor ons opent.” En ook Elke wordt vindingrijk dankzij de mogelijkheden van Jeemz. “We waren eens de peddels voor de SUP kwijt. Omdat we op iedere hoek van de woning camera’s hebben hangen, bedacht ik me dat ik kon terugzien waar mijn kleinzoon ermee naar toe was gelopen. De peddels waren in no time gevonden, dankzij de camerabeelden. Dat is toch geweldig!”, lacht Elke.

Wooncomfort met Jeemz

Hebben we jou ook op ideeën gebracht en wil je die ideeën met ons bespreken? We gaan graag met je in gesprek.

Neem contact op!