Van het aansturen van de verlichting, muziek en huishoudelijke apparaten tot het openen en sluiten van gordijnen, deuren en toegangspoorten: Jeemz neemt het van je over. Hij kent jouw woon- werk en leefwensen, past zich intuïtief aan jouw leefritme aan en neemt huishoudelijke klusjes en routinematige taken van je over, dankzij vooraf ingestelde scènes. Daardoor heb jij meer tijd voor de dingen in het leven die er écht toe doen. In dit blog leggen we uit wat die scènes precies zijn en welke (eindeloze) mogelijkheden ze bieden.

Wat is een scène?

Een scène is het best te omschrijven als een combinatie van acties, tegelijkertijd uitgevoerd door slimme technologie die Jeemz in jouw huis integreert. Je bepaalt helemaal zelf welke combinatie van acties gezamenlijk een scène vormen – en op welke ‘actoren’ een scene in gang zetten. Dat kan het moment van de dag zijn (tijd), de registratie van een beweging, een bepaalde lichtsterkte, maar bijvoorbeeld ook een specifieke situatie, zoals ‘Dineren’, ‘Werken’, ‘Romantische avond’, ‘Film kijken’, enzovoort. Zodra er een scène wordt geactiveerd, gebeurt er van alles. Zo kan Jeemz geautomatiseerd de verlichting voor je activeren, dempen of uitschakelen en tegelijkertijd de temperatuur wijzigen, de tv aanzetten, de gordijnen openen of sluiten en/of de haard voor je aanzetten. Hoewel het aantal mogelijke scènes eindeloos is, zijn er vier veelgebruikte scènes die eigenlijk in ieder huishouden voorkomen: opstaan, overdag, avond, slapen en op vakantie. Hieronder hebben we een aantal voorbeeldscenes uitgewerkt. Uiteraard bepaal je zelf hoe Jeemz zich aanpast aan jóuw leefritmes en -rituelen.

Zorgeloos wakker worden

Opstaan

De opstaanscène start zodra Jeemz de eerste beweging detecteert. Deze scène zorgt ervoor dat je onbezorgd wakker wordt en met gemak je bed uitrolt. Jeemz doet de gordijnen voor je open zodra de wekker afgaat en doet het licht in de badkamer voor je aan. Eenmaal opgefrist loop je je keuken binnen die al lekker opgewarmd is doordat de verwarming al aanging toen jij uit bed stapte. Beneden staat zelfs de oven al aan, zodat jij je broodjes direct kunt opwarmen en zo de dag goed kunt beginnen. Ook zet Jeemz je favoriete playlist op of schakelt jouw televisie automatisch aan op de juiste zender.

Wanneer de kat van huis is

Dagscène

Verlaat je jouw huis om, bijvoorbeeld, naar je werk te gaan? Dan treedt de dagscène in werking. Jeemz doet de lampen voor je uit, zet de verwarming lager om energie te besparen en activeert het alarm. Staan er nog ramen of deuren open? Jeemz waarschuwt je direct. En wat is er fijner dan om, na een dag hard werken, in een opgeruimd, warm en sfeervol huis thuis te komen?! Jeemz zet overdag de robotstofzuiger voor je aan het werk en laat de robotgrasmaaier je gazon kortwieken wanneer het gras te lang is. In de zomer activeert Jeemz ook de beregeningsinstallatie voor je op het moment dat het gras water nodig heeft. Kom jij of één van je huisgenoten onverwacht eerder thuis? Dan gaat de stofzuiger naar zijn station en stopt de grasmaaier met maaien, zodat je in alle rust kunt genieten van je woning.

Sfeervol de dag afsluiten

Avondscène

Met de avondscène zit je er altijd sfeervol bij. Zodra de zon onder is en de schemer begint, zet Jeemz het licht voor je aan en doet de gordijnen voor je dicht. Veelal verplaatst de activiteit van een huishouden zich rond acht uur ’s avonds van de keuken naar de woonkamer. Je hebt dan misschien al even nagezeten met je gezin of andere huisgenoten en gaat tegen die tijd met de benen omhoog op de bank naar je favoriete tv-programma kijken. Wanneer je de keuken verlaat, gaat het licht daar uit en in de woonkamer aan; zelfs je favoriete-show staat al aan. Uiteraard gaat het licht in de keuken automatisch weer aan wanneer je naar binnenloopt om een kop thee te maken of een avondsnack te pakken. Naarmate de avond vordert, dimt het licht steeds verder zodat jij en je huisgenoten de dag rustig afbouwen.

Onbezorgd slapen dankzij Jeemz

Slaapscène

Zodra iedereen op bed is, start de slaapscène. Jeemz zet de verwarming omlaag, geeft ook nu een melding wanneer er nog deuren of ramen openstaan en zet het alarm aan. Jij en je huisgenoten kunnen met een gerust hart naar bed. Heb je een wasje in de wasmachine gedaan en zit de vaatwasser vol? Jeemz zet deze apparaten voor je aan, zodat alles de volgende ochtend lekker schoon is. Bovendien kun je de robotstofzuiger bijvoorbeeld ook ’s nachts zijn werk laten doen in plaats van overdag. Behalve natuurlijk als je zonnepanelen hebt; in dat geval activeert Jeemz zoveel mogelijk apparaten overdag als de zon schijnt.

Eindeloos veel mogelijkheden

Kortom; de mogelijkheden van Jeemz zijn eindeloos – en daarmee ook de scènes. De voorbeelden in dit blog zijn nog maar het tipje van de sluier. Met de Jeemz-app pas je gemakkelijk en op ieder moment de scènes aan op jouw woon- werk- en leefwensen. Handig, want je leefritme is natuurlijk niet het hele jaar door hetzelfde. Daarnaast is Jeemz er niet alleen voor het verhogen van de leefkwaliteit thuis, maar kan hij je ook op het werk, in de zorg of – op grotere schaal – in wooncomplexen volledig ontzorgen.

Heb jij speciale wensen, dromen of fantasieën voor je (geautomatiseerde) woon-, werk-, of leefomgeving? Deel ze met ons. In de wereld van Jeemz is alles mogelijk. We nodigen je uit om ons uit te dagen het onmogelijke mogelijk te maken.

Ik daag Jeemz uit!