Gebouwen consumeren 40% van de totale energie en materiële middelen in de wereld. Daarnaast genereren ze 30% van de afval- en vervuilingsproducten. Om ervoor te zorgen dat het milieu zo min mogelijk wordt belast is het dus belangrijk om gebouwen op een slimme en efficiënte manier te beheren. En laat dat nou net iets zijn waar Jeemz in gespecialiseerd is.

Van energie- en waterbesparing tot het meten van de bezettingsgraad. Jeemz verandert gewone gebouwen in zogeheten smart buildings, door ze uit te rusten met talloze sensoren en één centraal verzamelpunt. Iedere sensor verzamelt gegevens. Jeemz analyseert en interpreteert deze input en zet het vervolgens om naar een actie: de output. Wat Jeemz zoal kan? De virtuele butler weet als geen ander hoe je:

  • een gezond binnenklimaat realiseert, zonder fijnstof en mét frisse lucht;
  • de bezettingsgraad meet;
  • de ideale lichtintensiteit op ieder moment van de dag realiseert;
  • gebruikers faciliteert op het gebied van parkeren, werken en vergaderen;
  • energiebesparing realiseert én het energieverbruik monitort;
  • proactief onderhoud en technisch beheer uitvoert;
  • het maximale rendement uit de aanwezige installaties haalt;
  • een gebouw veilig maakt en houdt;
  • de planten in het gebouw levend houdt, met behulp van een irrigatiesysteem.

Een balans vinden

Daarbij is het van belang om ‘een efficiënte balans te vinden tussen veiligheid, gewenst comfortniveau, functionaliteit, techniek en onderhoud,’ stelt Jan, medeoprichter van Jeemz. ‘Klanten moeten het maximale uit hun gebouwen kunnen halen tegen minimale kosten.’ Van een groot kantoorpand in Heerenveen tot een luxe resort op Bonaire. De mannen van Jeemz hebben al heel wat projecten op hun naam staan.

Slimme kantoren

In het kantoorpand in Heerenveen heeft Jeemz er onder meer voor gezorgd dat de verlichting in het gebouw meekleurt met de zon, met als doel om het bioritme van werknemers beter te ondersteunen. Ook integreerden ze de mogelijkheid om de lichtkleur en lichtsterkte in de vergaderruimtes aan te passen. Licht beïnvloed niet alleen ons bioritme. Meer of minder licht en het aanpassen van de lichtkleur heeft invloed op onze creativiteit, alertheid en stemming. Hiermee kan het doel van een vergadering positief worden beïnvloed. Een vergadering met een creatief doel vraagt een andere lichtsterkte en lichtkleur dan een vergadering waar belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Jeemz zorgt met één druk op de knop voor het optimale licht dat past bij het doel van een bespreking.

Slimme resorts

Bij het resort op Bonaire stond energiebesparing hoog op de agenda. Jeemz implementeerde slimme technologie en installeerde slimme concepten. Met als doel om het resort verder te verduurzamen, het comfort voor de gasten nog verder te verhogen en om het onderhoud nog efficiënter en effectiever uit te kunnen voeren. Denk aan airconditioning die in de appartementen alleen koelt als er iemand aanwezig is en die de lucht ontvochtigt als er niemand aanwezig is. Hiermee gaan energiebesparing en verlaging van de onderhoudslast hand in hand (een te hoge luchtvochtigheid is destructief voor het schilderwerk en de levensduur van veel materialen).

Kan niet bestaat niet

Kan niet bestaat niet in de wereld van Jeemz dus de mannen gaan net zo lang door totdat ze de ideale situatie of oplossing hebben gevonden. Hoe de virtuele butler zich onderscheidt van anderen? ‘Veel partijen weten van een bepaald onderdeel veel af maar weinig hebben veel verstand van alles,’ aldus Paul, mede-eigenaar van Jeemz. Hij vult aan: ‘Wij werken samen en kijken over producten heen. We vragen ons continu af hoe we het ene product kunnen laten samenwerken met het andere product.’

Jeemz realiseert de gebouwen van de toekomst

Kortom, slim gebouwbeheer is essentieel voor het verminderen van de milieu-impact van gebouwen. Volgens Jan en Paul zijn we er nog lang niet en liggen er genoeg kansen en uitdagingen in de toekomst. ‘Vooral op het gebied van energiebesparing en sensortechnologie in combinatie met slimme software zijn de mogelijkheden eindeloos’, aldus de twee mannen. Benieuwd hoe Jeemz jouw gebouw omtovert tot een slimme, energiezuinige en productieve omgeving? Neem eens contact met ons op, dan plannen we vrijblijvend een afspraak.

Maak een vrijblijvende afspraak!