Energie. Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dat klinkt logisch, maar heb je enig idee hoeveel je verbruikt op een dag? Weet jij wat de grootste energieslurpers in je woning zijn en welke apparaten energie verbruiken zonder dat je het in de gaten hebt? En ben je je ervan bewust hoe jouw woon- en leefgedrag het energieverbruik beïnvloedt? Met Jeemz is energie besparen een fluitje van een cent. Deze virtuele butler geeft jou inzicht in je energieverbruik en helpt jou om zelfopgewekte energie slim en efficiënt in te zetten. Zo bespaar je energie zonder ernaar om te kijken.

Energie besparen dankzij Jeemz

In een tijd waarin energie duur is en fossiele energiebronnen zelfs ‘omstreden’ zijn, is het logisch dat je jouw energieverbruik wilt beperken. Vaak beginnen mensen met energiebesparende maatregelen om hun woning te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan isoleren, zonnepanelen installeren en apparaten uitschakelen, in plaats van op stand-by laten staan. Een goede eerste stap.

Wist je dat veel van ons energieverbruik ook afhangt van gedrag? Hoe lang we douchen, hoe vaak we de wasmachine aanzetten en wat we doen als het fris is in huis, bepaalt voor een groot gedeelte de energierekening aan het einde van de maand. Toch weten we vaak niet welk gedrag veel energie vraagt. En als we het weten, is het nog best ingewikkeld om ons gedrag erop aan te passen.

Dankzij Jeemz kun jij zonder moeite in drie stappen een forse energiebesparing realiseren. Scroll snel verder!

In drie stappen naar een energiezuiniger leven

1

Van inzicht, via bewustzijn naar gedrag

De eerste stap naar een energiezuinig leven is inzicht creëren in je verbruik. De energiemonitor van Jeemz helpt je daarbij. Dankzij deze slimme monitor zie jij in één oogopslag hoeveel energie je verbruikt met welk apparaat en met welke handeling. Jeemz houdt de gehele energiehuishouding continu in de gaten. Signaleert hij een afwijking? Dan stuurt hij een bericht naar je telefoon.

Toch is het soms best lastig om vervolgens ook je gedrag aan te passen. Want zeg nou zelf: de verleiding om nog éven iets langer onder die warme douche te blijven staan, is groot. Jeemz helpt je, door de warmwatertoevoer te beperken. Door de lampen in de badkamer kort te laten knipperen laat hij weten dat je nog precíes één minuut hebt om de shampoo uit je haren te wassen.

2

Zelf energie opwekken

Voor niets gaat de zon op. En met die zon kun jij de apparaten in je woning gratis laten werken. Het laten installeren van zonnepanelen is nog altijd de meest gangbare en betaalbare manier om zelf energie op te wekken. Maar ook de inzet van een warmtepompen neemt steeds verder toe. Een warmtepomp haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare energie. Zowel zonnepanelen als een warmtepomp kun je aansluiten op de toolbox van Jeemz. Vervolgens houdt Jeemz voor je in de gaten hoeveel energie je opwekt. Houd je energie over? Dan lever je dit terug aan het net en wordt dit verrekend met je verbruik.* Dit heet salderen. Helaas mag je vanaf 2023 minder salderen en levert jouw zelfopgewekte energie in 2031 zelfs niets meer op als je het terug levert aan het net. Daarom is het slim om hierop voor te sorteren en de zelfopgewekte energie nu al zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bijvoorbeeld door op een zonnige dag de auto op te laden of een wasje te draaien. En ook op dat gebied maakt Jeemz het jou graag gemakkelijk.

* Jeemz ziet regelmatig dat de groep in de meterkast die verantwoordelijk is voor de teruglevering aan het net, is uitgeschakeld, bijvoorbeeld door een onweersbui. Vaak komen bewoners daar pas maanden later achter, waardoor ze veel inkomsten mislopen. Een bijkomend voordeel van Jeemz is dat hij direct opmerkt als iets niet juist is ingesteld en jou als bewoner een seintje geeft.

3

Zelfopgewekte energie slim inzetten

Een wasje draaien als de zon volop schijnt, je auto laden als er veel opbrengst is: het klinkt in theorie geweldig. Toch blijkt het in de praktijk vaak net iets lastiger dan gedacht. Om de droger aan te kunnen zetten op het moment dat de zon schijnt, moet je thuis zijn. En als je thuis bent en net lekker in de tuin ligt te zonnen, is die wasmachine ineens niet meer zo belangrijk. Bovendien weet je op een Hollandse-wolken-dag nooit op welk moment de opbrengst precies genoeg is om een volledige was te draaien. Jeemz lost dit probleem voor je op. Dankzij een koppeling met de meteorologische dienst houdt Jeemz de te verwachten zonuren in de gaten. Op basis daarvan kan hij berekenen wanneer het aannemelijk is dat er voldoende energie is opgewekt om de energieverbruikers in huis in te schakelen. Vervolgens meet hij hoeveel energie je daadwerkelijk hebt opgewekt. Is dat voldoende? Dan activeert hij één of meerdere huishoudelijke apparaten. Of jij nu thuis bent of niet: Jeemz zorgt ervoor dat het volledige huishouden draait op de zelfopgewekte energie.

Jeemz, jouw energiewaakhond

Kortom, Jeemz is niet alleen jouw virtuele butler, maar ook jouw energiewaakhond. Samen verlagen we jouw energiekosten en zorgen we voor een duurzamere wereld. Wil je ook bewuster omgaan met energie? Neem contact met ons op, dan nemen we de mogelijkheden met je door.

Neem contact op