Het was een langgekoesterde wens van Bert: een eigen woning laten bouwen die helemaal voldoet aan de woon- en leefwensen van hem en zijn vrouw Christa. Als zo’n droom werkelijkheid wordt, wil je het natuurlijk goed aanpakken. Daarom betrok het echtpaar Jeemz al in een vroeg stadium van het ontwerpproces. Een keuze die niet alleen het comfort en gemak in de woning aanzienlijk vergrootte, maar ook de ontwerpvrijheid van de architect.

Een strak ontwerp, dat opgaat in de omgeving

Bert en Christa lieten hun nieuwe woning bouwen in een landelijke omgeving. Ze kozen voor een strakke schuurwoning. De combinatie van riet en glas maakt dat de woning geen opzichzelfstaand object is, maar een aanvulling vormt op zijn omgeving. Ook aan de binnenkant van de woning koos het echtpaar voor een strak interieur. En dan heb je natuurlijk liever geen kabelgoten, snoeren en stekkers in het zicht. Daarom wilde Bert de woning zoveel mogelijk voorzien van draadloze oplossingen. Hij vertelt: “In de allereerste concepttekeningen was een simpele vorm van domotica verwerkt. Dit systeem was bedraad en bovendien niet uit te breiden. Dat vond ik zonde. Als je een woning laat bouwen, wil je dat die is voorbereid op de toekomst. Toen we deze wens met onze aannemer deelden, adviseerde hij ons in gesprek te gaan met Jeemz.”

Eindeloos veel mogelijkheden

De woning moest namelijk niet alleen draadloos, maar ook levensloopbestendig, veilig en energieneutraal zijn. “Jeemz kon al onze wensen – en zelfs meer dan dat – in vervulling laten gaan.” Zo worden alle functionaliteiten automatisch aangestuurd en kunnen we ze, als we dat willen, op afstand aansturen met behulp van een handige app. De architect hoefde geen oplossingen te verzinnen om draden en snoeren te verhullen – of rekening te houden met stekkerdozen of lichtknopjes. Hoge raampartijen met zonnewering? De architect had de volledige vrijheid. Deurklinken? Niet nodig als de deuren vanzelf opengaan, zodra een sensor een beweging detecteert. Jeemz sloot alle functionaliteiten aan op één centraal netwerk. “En dat is handig,”, legt Bert uit, “want de kans is groot dat we in de toekomst nieuwe wensen hebben voor wat betreft huisautomatisering. Met dank aan Jeemz kunnen we die eenvoudig aansluiten. Het netwerk ligt er.”

“Als je je huis wilt automatiseren is vertrouwen in de partij die dat voor je regelt essentieel. Jeemz gaf ons alle reden om hen te vertrouwen. Een man een man, een woord een woord.”

Vertrouwen

Even wennen

Toch geeft Bert eerlijk toe dat hij niet direct enthousiast was over alle ideeën van Jeemz. “Zo moesten we bijvoorbeeld echt wennen aan het idee dat we nergens in ons huis lichtknopjes zouden hebben. Was het nou echt nodig om verlichting te automatiseren? Bovendien leek het ons handig dat je (ook) handmatig een lichtschakelaar om kan zetten. Gewoon. Voor het geval dat. Uiteindelijk zijn we op aanraden van Paul toch overstag gegaan – en daar zijn we nu heel blij mee. Alle verlichting werkt op sensoren. Op specifieke tijdstippen, bij een bepaald lichtsterkte of als er beweging wordt geregistreerd, springen de lampen automatisch aan, uit of dimmen ze. En uiteraard kunnen we zelf een bepaalde scène activeren, door middel van de app én door middel van stemherkenning. Ik hoef enkel te roepen: ‘Siri, avondscène’ en er wordt direct een gezellige sfeer gecreëerd, zonder dat ik ook maar een vinger hoef uit te steken.”

Scènes

Een combinatie van acties noemen we scènes. Deze scènes richten we in op basis van die situaties die het meeste in en rondom jouw huis. Iedere scène bestaat uit een bundeling van activiteiten. Van het activeren, dimmen of uitschakelen van de verlichting tot het (tegelijkertijd) wijzigen van de temperatuur en van het activeren van de muziek tot het openen of sluiten van de gordijnen: de mogelijkheden zijn eindeloos – en daarmee de scènes ook. Lees meer.

Slimme woning

De domotica ideeën voor de nieuwbouwwoning van Bert en Christa ontstonden stapsgewijs. “We begonnen met de wens om een levensloopbestendige en energieneutrale woning te bouwen. Maar op het moment dat we begonnen na te denken over domotica-verlichting, ‘was het hek van de dam’ en wilden we gewoon alles goed geregeld hebben.” Van beveiligingscamera’s, zonneschermen en zonnepanelen tot de elektrische poort en de deurbel met vingerafdrukherkenning; Jeemz stuurt alles aan in het huis van Bert en Christa. “Dat vergroot het wooncomfort behoorlijk en zorgt ervoor dat ons nieuwe huis ook echt óns droomhuis is geworden. Tegelijkertijd is het ook gewoon heel leuk om te zien dat het echt werkt. Eerlijk is eerlijk, als iets niet direct goed werkte, werden we daar wel lichtelijk nerveus van. ‘Hebben we er wel goed aan gedaan?’ spookte het dan door ons hoofd. Maar doordat de mannen van Jeemz gedurende het traject altijd beschikbaar waren voor vragen en direct handelden om dingen die niet goed werkten op te lossen, vertrouwde ik ze volledig. En dat vertrouwen is essentieel als je op deze manier gaat pionieren in je droomhuis.”

Nieuwbouw met Jeemz

Laat je een nieuwe woning bouwen en ben je benieuwd naar de meerwaarde van Jeemz in het ontwerpproces?

Neem contact op!