In Roermond, hemelsbreed zo’n 300 kilometer verwijderd vanaf het hoofdkantoor van Jeemz, maakt een woongroep gebruik van Jeemz’ slimme diensten. Niet om koffie te zetten of de gordijnen automatisch open en dicht te laten gaan, maar om 24/7 een veilig thuis te bieden aan volwassenen met een verstandelijke beperking.

Kleinschalige grootse zorg

Gerard Jochems is voorzitter van het ouderinitiatief waaruit woongroep Maasniel ontstond. Ook is hij vader van een van de bewoners. Zijn zoon woont al jaren in de woongroep. “Dankzij ons ouderinitiatief regelen we alles op een kleinschalige manier toch groots. We bieden kwalitatieve, persoonlijke zorg, maar nog belangrijker vinden we de warmte en geborgenheid. Op deze manier voelen de bewoners zich zo thuis dat we ze kunnen stimuleren zoveel mogelijk zelf te blijven doen.” De bewoners van de woongroep verhuisden in 2014 naar de onderste twee verdiepingen van een voormalig kantoorpand in hartje Roermond. Het oude gebouw was kleiner, compacter en er was nog geen beveiligingsinstallatie aanwezig. Voor het ouderinitiatief was het logisch dat, in het nieuwe pand, op gebied van veiligheid niets aan het toeval kon worden overgelaten. “Je wilt toch ’s avonds de deur achter je dichttrekken en weten dat het goed is,” vertelt Jochems.

Veilig gevoel creëren

Niet alleen de veiligheid stond hoog op de agenda, ook het veilige gevoel was cruciaal. De nieuwe woongroep ligt op een drukkere plek dan voorheen. “Toen we het gebouw net in gebruik namen, gaf de begeleiding aan zich niet veilig te voelen achter de open, glazen schuifdeuren. We hebben deze toen laten vervangen en Jeemz gevraagd de beveiliging te regelen. Dankzij de camera’s bij de voordeur ziet de begeleiding altijd wie er binnenkomt en wie het pand verlaat. Daardoor kan de begeleiding op elk gewenst moment en op elke plek een oogje in het zeil houden. Daarnaast is iedere buitendeur voorzien van beveiliging: een melder geeft een seintje als de deur opengaat,” legt Jochems uit.

Gemak op afstand

Naast beveiliging ondersteunt Jeemz zowel de bewoners én verzorgers van de woongroep. Op elke kamer installeerden we een knop die direct in contact staat met een mobiele telefoon van een van de verzorgers. Per knop voegden we locatievoorziening toe. Zo hoeft een verzorger niet alsnog te zoeken naar de kamer waar de melding vandaan komt, maar kan hij of zij direct zien waar iets ‘loos’ is. De functionaliteiten zijn per bewoner aanpasbaar op zijn of haar persoonlijke behoeften. Deze kunnen we te allen tijde uitbreiden. Hierbij kun je denken aan een bewegingssensor of schreeuwdetectie. “Op dit moment is dat nog niet nodig voor alle bewoners want ze zijn nog erg mobiel. Het geeft wel extra rust om te weten dat we Jeemz altijd nog kunnen uitbreiden. Wij komen als ouders toch op een leeftijd dat je ook voor later alles goed wilt regelen voor je kinderen.”

Rust, veiligheid en onweer

Toen domotica om de hoek kwam als beveiligingsmiddel was Jochems even bang dat het te complex zou zijn voor bewoners. Al die systemen, hoe moesten de bewoners daarmee omgaan? Toch viel het allemaal reuze mee. “Voor de komst van Jeemz hoefden we geen handleiding te gebruiken,” lacht Jochems. Dankzij de toegankelijke systemen kon iedereen er al snel mee uit de voeten. “Dit komt doordat we alles vanuit één systeem kunnen aansturen, maar ook door de goede communicatie vanuit Jeemz. Het zijn ontzettend vriendelijke mensen, die echt verstand hebben van hun vak. Als we een vraag hebben, leggen de mannen van Jeemz dat uit op een manier die iedereen snapt. Dat is voor ons echt de meerwaarde.” Ook merkt Jochems niks van de afstand tussen Jeemz en de woongroep. “We dachten eerst dat het misschien onlogisch was om een partij uit het noorden te kiezen: waarom niet een partij dichterbij zoeken? Maar we zijn blij dat we dat niet hebben gedaan. De samenwerking met Jeemz verloopt zo soepel dat je de afstand zelfs vergeet. Jan en Paul zijn altijd goed telefonisch bereikbaar en alles wat we vragen, lossen ze snel op. Als er iets is, is het een kwestie van klikken en het is geregeld.” Naast dat het met het veilige gevoel van bewoners en verzorgers goed moet zitten, geeft Jeemz ook de ouders een groot gevoel van rust. “Als ik ’s avonds thuis zit, weet ik dat mijn zoon veilig is en dat hij de slaapwacht kan bereiken als er iets is. Misschien nog wel belangrijker: ik weet dat hij nooit zomaar het gebouw kan verlaten.” Maar ondanks het comfort, kan Jeemz niet álles oplossen voor de bewoners. “Als het onweert, staan nog steeds alle bewoners in pyjama bij de nachtwacht. En dat blijft waarschijnlijk voor altijd zo.”

Woont één van jouw dierbaren in een woongroep of werk je voor een zorginstelling en ben je benieuwd hoe Jeemz kan ondersteunen in de zorg? Neem vrijblijvend contact met ons op, we denken graag met je mee.

Domotica in de zorg